ПОПУЛЯРНИ ЛИЧНОСТИ ГОСТУВАТ НА МЛАДИТЕ ХОРА В ШУМЕН

Популярни личности пристигат в Шумен, за бъдат жури в състезание и лектори във форум по младежко предприемачество. Двете събития ще се проведат на 25-и и 26-и септември в Камерната зала на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“. Те са организирани от неправителствената организация „Демократично Сдружение Искам да Знам“ по проект „Младежи стават предприемачи“, финансиран от Министреството на младежта и спорта, чрез Националната програма за младежта (2016-2020).

В журито на състезанието са известният продуцент на телевизионни предавания и
шоупрограми Магърдич Халваджиян, основателят на първата иновационна агенция в България „Innovation Starter“ Леона Асланова, дългогодишният инвеститор и стартъп вдъхновител Даниел Лорер, изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов и младият предприемач основател на студио за дизайн в Шумен Михаел Върбанов. В състезанието ще участват 14 младежи на възраст 15-29 г., преминали обучение по предприемачество в рамките на проекта. Те ще представят 2 отборни и 10 индивидуални бизнес идеи, които са развили по време на обучението. По този начин ще покажат предприемачески и презентационни умения.

Подготовката за състезанието започва на 24 септември в 9.00 ч. в конферентната зала на хотел „Замъка“, където бъдещите предприемачи ще работят по своите идеи, а на следващия ден – 25 септември от 13 ч. до 16 ч. ще ги представят пред журито. Според регламента на конкурса, всеки участник разполага със 7 мин., за да представи идеята си, а журито задава въпроси до 3 минути. Ще се оценяват оригиналността, реалистичността и потенциалът за развитие на идеите. Организаторите са осигурили предметни награди за победителите.

На 26 септември от 9.30 ч. до 15.00 ч. е форумът по младежко предприемачество, на който известните личности ще разкажат своите лични бизнес истории. Лектори на младежкия форум ще бъдат още финансистът и банкер Мартин Заимов и председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“ АД и дългогодишен инвеститор в България Фикрет Индже. Бъдещите млади предприемачи ще се срещнат и с други представители на бизнеса. Специален гост лектор на събитието ще бъде и кметаът на Община Смядово г-жа Иванка Петрова, която ще сподели опита си на управленец, подкрепящ предприемачеството и гражданските инициативи.

Водещ на събитията ще бъде омбудсмана на Община Шумен Иван Капралов.