Връчиха наградите в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература

Наградите в Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература бяха връчени днес в Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен. 26-то издание на конкурса се проведе от 27 до 29 април в Шумен и в него взеха участие над 100 души.

Павлин Димитров и Мария Сотирова са тазгодишните носители на голямата награда „Владимир Трандафилов“. Тя се връчва от Министерството на културата за изключително художествено изпълнение.

Наградата на Унгарския културен институт получи Радослав Арнаудов. Посланикът на Унгария отличи Елица Каменова. Наградата на Община Дебрецен и театър „Чоконай“  получи Екатерина Георгиева.

Специалната награда „Иван Поповски“ за изключително художествено изпълнение на участник в четвърта група е за Петър Стаменов. Наградата на „Алкомет“ за ученици се поделя между Евтимиос Триандафиллу и Бояна Никова. Призът на гилдията на актьорите към Съюза на артистите беше връчен на Иван Станчев.

За изключително художествено изпълнение специалното отличие на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ получи Екатерина Попова. Зам.-ректорът доц. д-р Константин Константинов връчи на студентката от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ грамота, подаръци и ваучер за 350 лева.

Жури от трима актьори с председател доц. Иван Налбантов и членове доц. Веселин Мезеклиев и Йоана Буковска оценява изпълненията на участниците в тазгодишното издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Наградният фонд е на стойност общо 8 150 лева.