Приключи вторият етап на академия „Иновация в действие“

В края на месец март 2018 г. приключиха „Работилниците по иновации“, част от четвъртото поредно издание на академия „Иновация в действие“. Те включваха присъствени и онлайн сесии и обучения по международни инструменти и методологии в сферата на иновациите с теория, упражнения, постоянна обратна връзка и дискусия между участниците и фасилитаторите. Работилниците се проведоха във Варна и София, като участие в тях взеха над 100 млади предприемачи.

Академия „Иновация в действие“ е социално-отговорна инициатива на „Солвей Соди“, която цели развиване на знанията и практическите умения на младите хора в създаването на иновативни проекти. Основен партньор в осъществяването ѝ е „Аурубис България“.

Програмата на работилниците обхвана срещи между кандидати и ментори, а също и с гост-говорители с богат опит в различни сфери, както и нетуъркинг събития в неформална среда. Различни теми, сред които генериране на идеи, анализ и оценка на потенциала на новите идеи, дизайн и редизайн на иновативни продукти и създаване на устойчиви бизнес модели, вдъхновиха младите хора и ги мотивираха да разработят свои проекти. Според организаторите опитът и контактите с утвърдени специалисти е гаранция за бъдещ успех и професионално развитие на всеки млад човек.

След края на втория етап графикът на академия „Иновация в действие“ продължава с:

  • Подаване на проекти на участниците в Академията: до 9 април 2018 г.;
  • Кандидатстване за външни лица: от 19 март до 23 април 2018 г.;
  • Обратна връзка на всички участници и преселекция на 10-те финалисти: от 9 до 30 април 2018 г.;
  • Работа и подготовка на финалистите за презентация пред журито: от 7 до 21 май 2018 г.

През април ще бъдат избрани десетте печеливши проекта, а месец по-късно те ще бъдат представени пред компетентното жури от експерти в различни сфери на бизнеса: Спирос Номикос (председател на журито и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД и генерален мениджър на Група „Солвей“ за България); Тим Курт (изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД); Стефан Делайе (председател на Борда на директорите на Havas Group България, както и председател на Френско-българската търговска и индустриална камара от 2012 г.); Дидие Щосел (изпълнителен директор и заместник-председател на Борда на директорите на Nova Broadcasting Group); Огнян Траянов (председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ); Цветелина Тенева (основател на The Business Institute).

В края на май журито ще оцени най-добрите проекти и ще бъдат избрани онези три от тях, които заслужават наградите в конкурсната част.