Академия „Иновация в действие“ или как да направим света по-добър

За четвърта поредна година стартира Академия „Иновация в действие“ – социално-отговорна инициатива, която има за цел да развива предприемаческите умения на младите хора. Тя се организира от компанията „Солвей Соди“ АД в партньорство с „Аурубис България“ АД. По време на тазгодишното издание младите хора ще развиват иновативни идеи в областите: “Ефикасно използване на ресурсите“, „Дигитална трансформация на българската култура и традиции“ и „Образование на бъдещето“.

Академия „Иновация в действие“ стартира през 2013 г. и се развива в две фази – Академия и състезателна част. Всеки студент или завършил в последните пет години има право да кандидатства за включване в обучителната част, като само 100 от всички ще бъдат одобрени. С помощта на утвърдени специалисти и експерти в областта на иновациите и предприемачеството, участниците в Академията ще научат как да създадат проект, както и как да го направят финансово устойчив и значим, за да доведе до реален ефект за обществото. 

Състезанието дава шанс на завършилите академията, както и на всички останали, които са студенти или завършили в последните пет години, да разпишат свой проект и да кандидатстват за награди, предоставени от организаторите. Проектите могат да бъдат развивани в три основни направления. Най-добрите три проекта ще получат награди, съответно

  • Първа награда – участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел – една седмица през август 2018 година;
  • Втора награда – Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute;
  • Трета награда – Курс по Иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute. 

За трите години, през които се провежда „Иновация в действие“, над 300 участници са преминали през курсовете на обучение и са развили своите идеи. Те придобиват знания и умения за създаване и управление на проекти, свързани с иновациите. Редица проекти, които вече са пример за успешни иновации и са придобили публичност, са били замислени и развити именно в рамките на Академията. 

„Убедени сме, че днешните млади хора са утрешните лидери на България. Затова с радост инвестираме в тяхното образование, като се надяваме те да останат в страната и да работят за нейното по-добро бъдеще“, каза по повод старта на инициативата Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД. 

Кандидатстването за включване в Академията „Иновация в действие“ вече е възможно. Всеки желаещ може да попълни документите и още сега да заяви желанието си за участие. Ще бъдат избрани общо 100 участници, тридесет от които ще бъдат оповестени до 22 декември 2017 г. 

Силата на добрите идеи и тяхното прилагане бе припознато от три емблематични лица в предприемачеството и иновативния подход в България. Любомир Янчев, певицата DIA и Кирил Митов прегърнаха идеята и станаха посланици на Академия „Иновация в действие“ 2017. 

През 2017 г. организаторите надграждат Академия „Иновация в действие“, защото вярват, че да си иновативен, означава да се променяш към по-добро. Тъй като зад добрите проекти винаги стои една благородна идея, те решиха да включат в програмата и добротворчеството. С участието си в Академията, всеки курсист ще има възможност да подкрепи една благородна кауза, за която вярва, че най-много има нужда от съдействие. Още при кандидатстването си всеки ще посочи проекта, който иска да подпомогне, а като част от панела „Взимане на решения“, ще може да защити избора си. 
В следващите етапи на инициативата, младите хора ще имат възможност лично да се срещнат с Любомир Янчев, DIA и Кирил Митов, които на живо ще обяснят какво за тях е иновация и каква е била мотивацията им да се включат в проекта. Отворените семинари, в рамките на които това ще бъде възможно, ще се проведат през януари 2018 г. в София и Варна.