8-то издание на беседите ни на алгоритмична тематика „Tuesday Afternoon club“.

8-то издание на беседите ни на алгоритмична тематика „Tuesday Afternoon club“.

Сесиите, са както следва:

7 ноември, 2023 / Андрей Дренски / Sorting networks или „как да сортираме за логаритмично време, стига да имаме достатъчно приятели“

Андрей ще ни представи група нестандартни, силно паралелни алгоритми за сортиране, които при достатъчен брой работещи в синхрон нишки, могат да сортират N елемента за време O((lgN)^2) – значително по-добро от конвенционалните алгоритми. От друга страна, идеята им е сравнително проста и са подходящи за имплементиране в хардуер – заради което се считат от някои за практическото бъдеще на сортиращите алгоритми.

13 ноември, 2023 / доц. Бойко Банчев / Чудният свят на стековото програмиране

Доц. Банчев ще разгледа свойствата, разновидностите и похватите на програмирането чрез стек,както и някои действащи езици за програмиране, които следват стековия модел.

Важно: обърнете внимание, че сесията на доц. Банчев ще се състои по изключение в понеделник.

21 ноември, 2023 / Филип Андонов / Алгоритми за многократно взимане на решения

В бизнеса, в обществения живот, а и в личния непрекъснато се налага да избираме измежду няколко алтернативи.  Това, което често правим, е да се опитаме да ги подредим по една характеристика – например цена. Но в действителност имаме предвид и други критерии, просто не знаем как да ги включим в процеса на вземане на решения.

Филип ще ви запознае с основните идеи на многокритериалното вземане на решения, на многокритериалния избор, ще покаже някои алгоритми, системи и ще даде пример със задачи.

28 ноември, 2023 / Александър Соклев / Компютърно зрение

Компютърното зрение е категория в изкуствения интелект, която позволява на компютрите да извличат смисъл от дигитални изображения – снимки, видеа, камери и други източници на видео информация.

Днес компютърното зрение е навсякъде около нас. Само в смартфона ни намира ред приложения – засичане на лица, автоматична категоризация на снимките ни или търсене в снимки по ключова дума. Използва се за лицево разпознаване в системи за сигурност, в медицината, автономните коли, умни градове, умни ферми, спорт и още много други.  Александър ще ви покаже как работи отвътре.

📌Регистрацията е както винаги безплатна: https://shorturl.at/ap568

📌Относно инициативата

Tuesday Afternoon Club е инициатива на MNKnowledge с дебют в първата половина / и първия локдаун/ на 2020 г. Тя представлява серия от онлайн беседи на алгоритмична тематика, които събират хора с опит и интереси в сферата. Като презентатори в отделните беседи участие взимат университетски преподаватели, професионалисти от индустрията и студенти.

Tuesday Afternoon Club успя да се наложи като платформа, която в онлайн дискусии среща представители на българската /понякога и международна/ алгоритмична общност.

С изданията до момента достигнахме до над 700 души.

Очакваме ви!

Поздрави,

Екипът на MNKnowledge

www.mnknowledge.com