Божидар Иванов Тодоров

Божидар Иванов Тодоров

Учител по история и цивилизации и география и икономика, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна, Международен поет, писател, краевед

Факултет по природни науки

Бакалавър,

специалност „Педагогика на обучението по история и география“, 2019 г.

Магистър, специалност „Краезнание“, 2020 г.

Носител на Наградата „Проф. д.и.н. Рашо Рашев“ през 2019 г.

През 2021 г. печели I-во място в конкурса за стихотворения за морето – I Фестивал на изкуствата „С ритъма на морето“ в к. к. Албена – гр. Варна.

Автор е на книгата „Столичните центрове в средновековна България“, Университетско издателство „Еп. Константин Преславски“, Шумен, 2021 г. Член на Сдружение Литературно общество – Варна, на Асоциация на европейски писатели и писатели на други континенти.

„Стихотворения за малки и големи“, изд. „График“, Варна, 2021 г. е първата му поетична книга.

През 2022 г. участва в 8-то издание на Международния фестивал на Поезията „Духовност без граници“, Пловдив, на който две от стихотворенията му – „Преклонение“ и „Надежда за душата“ са отличени и обогатяват духовния фонд на човешката цивилизация в алманаха „Небето на поезията“ (изд. FAST PRINT BOOKS, Пловдив, 2022), в който участват 75 поети от 17 държави.

На 17 юли 2022 г. получава Сертификат за отлично творческо представяне в Националния фестивал на изкуствата Тракия – земята на Орфей, гр. Варна.

Послание към настоящи студенти и академичната общност:

Духовното израстване на човека е част от неговото развитие. Несъмнено хората оставят следа след себе си преди да напуснат земния свят. Пожелавам на всеки ползотворно да използва времето, с което разполага. На настоящите студенти припомням: „Двата най-важни дни в живота ти са денят, в който си се родил и денят, в който разбереш защо“ (Марк Твен). В този ред на мисли сърдечно желая всеки един от Вас да открие пътя, по който иска да върви и да се развива.

На академичната общност пожелавам здраве и изразявам благодарност за полаганите усилия и неимоверния труд.